Morren toinen maailma kirjoituksia kirjoituksista

Mistä aikaa lukemiseen?

Edellisessä kirjoituksessani (Miten lapset ja nuoret lukemaan?) jo hiukan sivuttiin tätä aihetta kommenteissa. Lukemiseen ei enää ole aikaa, kuten "vanhoina hyvinä aikoina". Nykyään vaan katsotaan telkkaria ja pelataan tietokoneella.

Usein muuten tietokoneella roikkumisesta syytetään etenkin nuoria, mikä on vähän nurinkurista. Uskallan väittää, että useampi täälläkin bloggaava ja kommentoiva on kaksikymmentä täyttänyt. Pidän yhteyttä moneenkin ystävääni esimerkiksi Facebookin kautta ja ikähaarukka ulottuu teini-ikäisestä sinne 60 vuoden paremmalle puolelle. Verkossa on monenikäistä käyttäjää, joten tuohon ikiaikaiseen nuorten syyttelyyn alkaa jo kyllästyä. Onhan ollut aika, kun nuoria on syytelty joutavanaikaisesta lukemisesta. Tekisivät töitä eivätkä laiskottelisi kirjojen parissa...

Mutta sitten päivän aiheeseen! Mistä sinä otat ajan lukemiseesi?

Ajankäyttöhän on ainakin joltakin osin priorisointikysymys. Aikaa järjestyy sille mikä kiinnostaa. Tietysti on joitakin välttämättömyyksiä, kuten töissäkäynti/opiskelu ja kotityöt, mutta muuten ihminen tuppaa järjestämään aikaa sille mikä innostaa. Nykyään moni (iästä riippumatta) jää tietokoneen tai television ääreen enemmin kuin painuu kirjan kanssa sohvannurkkaan. Ja mikäpä siinä. Se ilmeisesti kiinnostaa.

Minulle lukeminen on sekä työ että harrastus. Päivisin (silloin kun en ole luennoilla) luen tenttikirjallisuutta tai tutkimustani varten. Jollen sitten kirjoita esseetä tms. Illat olen pyrkinyt omistamaan sitten vapaa-ajan lukemiselle.

Lukemiseen löydän ajan esimerkiksi julkisilla matkustaessa. Matkani kestää yleensä noin tunnin suuntaansa, joten siinä ajassa ehtii lukea jo hyvän tovin. Minulla kulkeekin laukussa aina bussikirja, jota luen vain matkustaessani. Tässä on toki riskinsä. Olen ainakin kerran mennyt ohi oikean pysäkin, kun tarina vei mukaansa. Kolmesti minun on pitänyt jäädä matkan päätteeksi pysäkille lukemaan kirja loppuun, kun loppurytinät ovat alkaneet.

En juurikaan katso televisiota. En siksi, että pitäisin sitä jotenkin huonompana, vaan siksi ettei se kiinnosta. Telkkarin katsominen on niin tavattoman tylsää pääasiassa. Istumista ja katsomista. Kirjaa lukiessa saa käännellä edes sivuja (ehkä tämän vuoksi en innostu e-kirjastakaan?). On tietysti poikkeushetkiäkin. Joskus minäkin innostun töllön ääreen.

Verkossa roikkuminen ja kirjoista bloggaaminen teki jotakin, minkä ei kaiketi pitäisi olla mahdollista - se lisäsi lukemistani! Eikö tässä juuri sanottu, että lukeminen on vähentynyt, koska roikutaan vain netissä...? Tiedän toki olevani vain yksittäistapaus, jonka kokemuksia ei voi yleistää laajemmin. Kun lukemisesta tuli verkottuneempi harrastus, niin se motivoi ennestään. Asia, jota kannattanee pohtia kuitenkin laajemminkin.

Luen myös toisinaan yöunien kustannuksella. "Vielä yksi luku..." Ei aina fiksua, mutta minkäs sille mahtaa! Hyvää tarinaa ei malttaisi jättää kesken ja toisinaan tarina jää pyörimään päähän niin, että on syytä saattaa se loppuun, jotta saa paremmin unta.

Mahtuuko elämään silti muutakin kuin kirjat? Mahtuu toki, mutta tunnustan tämän olevan pääharrastukseni. Siinä missä toinen harrastaa vaikkapa aktiivisesti urheilua, niin minä luen. Asiaa helpottaa se, että puolisoni ja poikani ovat taipuvaisia samaan. Niinpä lauantai-ilta voi kulua syvässä hiljaisuudessa kaikkien lukiessa.

Lukemiseen otettavaa aikaa siis löytyy, jos niin haluaa. Muistan äitini lukeneen kokatessaankin. Keittokauha oli toisessa kädessä ja uusin Kalle Päätalon romaani toisessa. Ruoka oli silti hyvää.

Mistä sinä otat ajan lukemiseen? Jääkö yöunet vähiin? Etkö ole perillä Big Brotherin käänteistä? Odottaako viime vuonna kesken jäänyt kaulahuivi yhä valmistumistaan, kun kirja vei mennessään? Jäätkö mieluummin lukemaan kuin menet lenkille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Kalevi Kantele

Hanna, lue Nicholas Carrin kirja "Pinnalliset, mitä Internet tekee aivoillemme" (Terra Gognita 2010), niin tiedät, miksei aikaa ja halua löydy kirjojen lukemiselle.

Käyttäjän morre kuva
Hanna Matilainen

Pitääpä perehtyä joskus, jos löytyy halua sen lukemiseen ;) Omakohtaisesti tosiaan totean, että netti on suorastaan lisännyt lukuintoani ja monipuolistanut sitä tekstien määrää, mitä luen.
Aivotoiminnasta sen sijaan en osaa sanoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Luen parhaillaan laulaja-lauluntekijä Hiski Salomaan henkilöhistoriasta kertovaa erinomaista kirjaa. Mutta en lue sitä aamuun, vaan sopivina iltapätkinä. Hyvää yötä :)

Keijo Räävi

Ostin Applelta iLaitteen ja lukeminen on saanut aivan uuden vaihteen. Lataamalla iTunesista kansalliskirjailijoiden tuotantoa on mahdollista kantaa pienellä lukulaitteella kokonaista kirjastoa.

Tämä on vuosisadan keksintö.

Käyttäjän morre kuva
Hanna Matilainen

E-kirjassa on ehdottomasti puolensa. Ei se tekniikka aina tosiaan lukemista vähennä ;-)

Jouko Koskinen

"Tekisivät töitä eivätkä laiskottelisi kirjojen parissa.."

Niin minulle sanottiin ja sekös innosti lukemaan. Ullakolle piiloon, kesällä kuivan ojan pohjalle viileää savea vasten ja riittävästi luettavaa mukaan.

seppo kirnu

Ai mistä aikaa?

No siitä että sulkee tai hylkää mönöttimen, lasiruudun eli töllötin-tyhmentimen. Ja käy köllimään tunnin aiemmin kirjan kera.

E-kirjoista:

Jossain päin e-kirjoista poistetaan tai sensuroidaan sanoja tähdin!

Kuinka sairasta SE on! Aivan helvetin sairasta ja pikkusieluista toimintaa. Ptyi sanon mie ja klimppaan sitä sensoria silmään!

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset